3de leerjaar (16)

Kriebelbeestjes

De herfst is al even bezig en de bladeren beginnen van de bomen te vallen. Nadat de kinderen op de weide een boom als vriend hadden uitgezocht (die ze gedurende de 4 seizoenen gaan observeren) zijn we vandaag op zoek gegaan naar kriebelbeestjes. Met potjes en vergrootglazen gingen ze op speurtocht. Wat leeft er allemaal onder die afgevallen bladeren en onder de bomen? Wie zijn die insecten en wat doen ze allemaal? Zoals je op de foto’s kan zien, hebben ze er een heleboel gevonden.

Op 27 september hielden we met het derde leerjaar een fijne speelnamiddag. We kleedden ons net zoals vroeger: korte broek, bretellen, opgetrokken sokken, rokje of jurkje, petje, … kortom we voelden ons net als toen. In groepjes, o.l.v. (groot)ouders en tantes, speelden de kinderen oude volksspelen. Het was een namiddag om nooit te vergeten! Kijk snel naar onze leuke sfeerbeelden op de website.

Op 26 september wandelden we naar de shelter aan Fort 4. Daar had de stad Mortsel gezorgd voor een heus avonturenparcours. We klimmen en klauterden, kropen onder netten en over balken én moesten samenwerken om hindernissen te overwinnen. We beleefden heel wat plezier. De weergoden waren ons die dag goed gezind. Het bleef droog zodat we ook nog eens helemaal te voet terug konden wandelen naar school. Van een sportieve namiddag gesproken!

Speelgoedmuseum

Uit welke materialen bestond speelgoed? Hoe werd het vroeger gemaakt? Wat was het favoriete speelgoed van oma en opa? Op deze en nog vele andere vragen kregen de leerlingen van het derde leerjaar een antwoord tijdens het spelatelier ‘De Kinderspelen van Pieter Bruegel’. Tijdens dit atelier werd stilgestaan bij het verschil tussen speelgoed van vroeger en vandaag. Hadden kinderen vroeger ook al plastieken speelgoed? Konden ze ook gewoon naar de winkel om nieuwe spelletjes te kopen? We stapten in een levensgroot schilderij met de spreuk: ‘hond, kat, geit… we gaan terug in de tijd’.
Na al dat kijken en luisteren, was het tijd om zelf te spelen. Kinderen hebben immers de behoefte om dingen aan te raken en er iets mee te doen. Tijdens het spelatelier speelden ze bekende en minder bekende kinderspelen, die getuigen van onze rijke spelcultuur. Spelen met diabolo’s, jojo’s, knikkers, bikkels, … ze vonden het één voor één ontzettend fijn.
Bekijk snel even onze foto’s en je ziet ineens wat een fantastische dag we beleefden.

Pagina 1 van 2

Nieuwste blogs

Top